Interview met Siny Pots

Siny Pots legt hart en ziel in evenement

IISPA geeft topvolleybaltoernooi Almelo nieuwe impuls

Op een regenachtige herfstavond kun je de IISPA moeilijk missen. Als een baken van licht doemt de nieuwe topsporthal op in de grauwe duisternis. De laatste dagen van het jaar is het nieuwe paradepaardje van Almelo het episch centrum van volleyballend Nederland. De ERMASPORT Volleyball Classic, het jaarlijkse topvolleybaltoernooi in Almelo, wordt er namelijk voor het eerst verspeeld. Sommige dingen veranderen echter nooit; Siny Pots organiseert het toernooi. Net als elk jaar zet zij zich, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers, weer vol passie in om een onvergetelijk evenement uit de grond te stampen.

De betrokkenheid van Siny bij de ERMASPORT Volleyball Classic wordt direct na binnenkomst duidelijk. Al foeterend beklimt ze de steile en foeilelijke geelzwart gestreepte trap in het voorportaal van het imponerende complex. “Vorige week zijn er nog drie mensen naar beneden getuimeld. Reden voor mij om bij de beheerder te pleiten voor een extra leuning. Je moet er toch niet aan denken dat we straks een bezoeker of zelfs een speler moeten afvoeren.”

Voorbereiding
Het geeft aan wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een topsportevenement. Siny heeft er een dagtaak aan. “Dit is de drukste periode. Er zijn enorm veel dingen die rond deze tijd geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld het voorbereiden van de persconferentie, het vullen van het programmaboekje, contacten onderhouden met sponsors en het regelen van allerlei praktische dingen. Daarnaast komen er bijna altijd nog dingen op m´n pad die ik niet van tevoren kan inschatten. Soms negatief, als er een sponsor op het laatste moment afzegt, maar vaak ook positief. Bijvoorbeeld toen ik in 2005 vlak voor het toernooi te horen kreeg dat het Nederlands herenteam zijn opwachting zou maken in Almelo.”

Nieuwe hal
Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding dit jaar heeft betrekking op het nieuwe onderkomen. Siny: “In de Windmolenbroek wisten we precies wat we konden verwachten. Nu is alles anders. Alle onderdelen die voorheen zo vanzelfsprekend waren, moeten opnieuw bekeken worden. Dit varieert van de locatie van de persruimte tot de mogelijkheden voor reclame-uitingen. Gelukkig worden veel dingen makkelijker. Tribunes bouwen is niet meer nodig en ook het parkeren, wordt een stuk eenvoudiger.” Toch blijft er voor de leden van Aastad genoeg te doen. “Vooral ballenjongens en ballenmeisjes zijn hard nodig. Hun rol wordt nog wel eens onderschat, maar zij zijn van groot belang voor het evenement.”

Nieuwe impuls
Ondanks een aantal kritiekpunten over de nieuwe hal - de toegangsdeur en de trap deugen bijvoorbeeld niet - ziet Siny het nieuwe onderkomen als een belangrijke impuls voor het toernooi. “We gaan een niveau omhoog. De IISPA heeft een grote aantrekkingskracht op topteams en topspelers. Er ligt bijvoorbeeld een goede vloer, elk team heeft een eigen kleedkamer en de hal wordt uitstekend verlicht. Daarnaast hebben we nu de beschikking over een ´hoge´ hal. Dit is een voorwaarde van Avital Selinger om met het Nederlands vrouwenteam in Almelo te spelen. Laat ze nu maar komen dus.”

Sfeer
Ondanks dat alles een beetje groter wordt, hoopt Siny dat de gezellige en fanatieke sfeer uit de Sporthal Windmolenbroek meeverhuist naar de IISPA. “Alles valt of staat met de bezoekersaantallen. Als we een volle bak hebben, wat ik zeker tijdens de finaledag verwacht, denk ik dat we er weer een onvergetelijk volleybalfeest van kunnen maken. Laten we daar dus maar met zijn allen voor gaan!”

Toernooi
Een groot deel van het gesprek heeft inmiddels in het teken gestaan van de nieuwe hal, maar wat heeft de ERMASPORT Volleyball Classic eigenlijk zelf in petto dit jaar? Het publiek is immers verwend geraakt de afgelopen jaren. Siny: “Er komen ook dit jaar weer zes aansprekende herenteams uit allerlei windstreken. Daarnaast doe ik mijn uiterste best om een toernooi tussen vier vrouwenteams te organiseren dat gelijktijdig gespeeld kan worden. Uiteraard met ploegen op topniveau.” En alsof dit nog niet genoeg is, zet Siny alle zeilen bij om een interland naar Almelo te halen. “Ik heb meerdere ijzers in het vuur. Ik hoop op het Nederlands vrouwenteam – Avital heeft het me beloofd – maar ook een aansprekende jeugdinterland behoort tot de mogelijkheden.”

Motivatie
De vraag waar Siny de motivatie vandaan haalt om elk jaar zelf weer deze topprestatie te leveren, wordt dan ook steeds prangender. “Het is eigenlijk allemaal een beetje uit de hand gelopen”, lacht ze. “Je rolt erin en voor je het weet ben je er het hele jaar druk mee. Toch geeft het mij veel plezier en voldoening. Het enthousiasme van deelnemers, bezoekers en de organisatie geeft mij elk jaar weer de energie om mijn beste beentje voor te zetten. Daarnaast zijn de contacten die je opdoet in de volleybalwereld een leuke bijkomstigheid. Anton (echtgenoot en medeorganisator) en ik hebben veel vrienden en kennissen overgehouden aan het toernooi. Veel bijzondere reizen in het teken van volleybal zijn hier het resultaat van. Dit maakt het voor mij allemaal de moeite waard.”

Herinneringen
Jarenlang is Siny nu al vrijwillig in dienst van het topvolleybal in Almelo. Vele geweldige herinneringen heeft zij hier aan overgehouden. “Vooral de tijd dat we de spelers onderbrachten bij gastgezinnen was geweldig. Op de tribunes kon het er in die tijd fanatiek aan toe gaan tussen de gezinnen die het vol passie opnamen voor hun tijdelijke gezinslid. Ook die keer dat we met een team uit Gran Canaria de jaarwisseling hebben gevierd, staat me nog helder op het netvlies. Ontzettend leuke herinneringen waarvan ik er nog veel hoop mee te maken.”

Inzet
De bijdragen van sponsoren, maar zeker ook de inzet van vrijwilligers zijn essentieel voor het evenement. Siny: “De vrijwilligers vormen de basis van het toernooi en verdienen dus alle credits. Gelukkig snijdt het mes aan twee kanten. Zoals altijd is er voor hen genoeg tijd om tijdens de toernooidagen van de wedstrijden te genieten. De vroegere gastgezinnen krijgen dit jaar tijdens de finaledag ook gratis toegang. We moeten namelijk niet vergeten waar we vandaan komen. Met zijn allen maken we er jaarlijks een geweldig toernooi van dat geliefd is bij bezoekers, maar dat zeker ook bij veel topvolleybalteams een onuitwisbare indruk heeft gemaakt.”

Toekomst
De toekomst van het jaarlijkse topvolleybaltoernooi in Almelo is nog ongewis. “Elk jaar probeer ik er weer het beste van te maken, maar ver vooruit kijken doe ik niet. Ik kan er eerlijk over zijn: als ik ermee stop, betekent dit waarschijnlijk ook het einde van het toernooi. Bovendien wordt ik zelf ook een jaartje ouder en merk ik dat het veel energie kost. Tijdens de jaarwisseling proosten zit er al een aantal jaren niet meer in. Dan lig ik al lang en breed te slapen. Toch zou ik het voorlopig allemaal niet kunnen missen.”

Trap
Na afloop van het interview daalt Siny behendig de eerder genoemde trap af. Toch zal de extra leuning er komen. Geen twijfel over mogelijk.

Willem Jan Handlogten en Arne Bramer
Bron: de Antenne, clubkrant  Volleybalver.  De Jong & Laan AASTAD