Editie 2007

Finale 2007: Portugese bravoure leidt Espinho naar overwinning


In een spannende finale, tussen twee debutanten op de Cogas Classic 2007 kon er maar een de sterkste zijn. De Portugese debutant SC Espinho won de finale met 3-2 van het Belgische Aquacare Halen (25-18, 21-25, 25-21, 19-25, 15- 12). Toch kregen de Portugezen de overwinning niet voor niets, ze hebben het uiterste gegeven tegen de Belgische ploeg. De Portugese bravoure was goed zichtbaar in het spel van Espinho. Aanvoerder Miguel Maia en aanvaller Roberto Reis kregen beide een gele kaart aan de broek, respectievelijk voor het leveren van commentaar op de scheidsrechter en het beledigen van de arbiter. Dit koste de Portugese ploeg twee punten. Hoewel de Portugezen de beslissing van scheidsrechter Peter Koncnik niet terecht vonden staat Koncnik, die in Almelo de laatste wedstrijd van zijn carriere floot achter zijn beslissing. Assistent-coach Hugo Silva van Espinho is al met al erg tevreden over het resultaat: 'we hebben erg sterk gespeeld. Ik vind dat onze spelverdeler, Miguel Maia de beste speler van het hele toernooi was, ons team draait om hem.' Ook aanvallers Sandro Correia en Roberto Reis hadden een groot aandeel in de winst van SC Espinho.

Toch is het Belgische Halen de verassing van het toernooi. 'Eigenlijk waren wij zelf het meeste verbaasd', vertelde coach Franky Reijmen. 'Elke wedstrijd was een emotionele overwinning voor ons, en elke keer moesten we ons weer ophalen. Gister hebben we ook goed gevierd dat we de finale bereikten, maar ik denk dat de coaches harder gevierd hebben dan de spelers.' Het was voor Halen afwachten of het mee mocht doen aan het toernooi, eigenlijk was de plaats voor het Franse Beavais gereserveerd. Een uur nadat de plaats in het toernooi aan Halen was toegezegd belde Beavais ook met een toezegging om mee te doen. Helaas voor de Fransen. Belangrijk voor het Belgische team zijn spelverdeler Tim Verschueren, die als 'most energetic' bekroond werd, en Davy Vaes, de aanvaller die een groot aandeel van de score op zich nam, vooral door zijn harde sprongservice.

Het Belgische Sartorius Asse-Lennik, al twee jaar runner-up van de Cogas Classic wist dit jaar niet in de finale te geraken. Finalist Espinho dwong in een twee uur durende vijfsetter de finaleplaats af. Lennik nam revanche door het Finse Perungan Pojat Rovaniemi met 3-0 naar huis te sturen (25-21, 26-24, 26-24), en zo de derde plaats te veroveren. Lennik coach Sacha Koulberg is niet erg tevreden over het spel van zijn spelers, maar wel over het resultaat: 'Het is duidelijk dat dit het einde van het toernooi is, mijn spelers zijn erg moe. Toch heb ik veel uit kunnen proberen.' Koulberg is nu al optimistisch over de afloop van de Cogas Classic 2008: 'dan komen we terug om het toernooi te winnen, dat staat vast.' De Finse Speler James Webber werd de topscorer van het toernooi, in vier wedstrijden scoorde hij 95 punten.

In het duel om de vijfde en zesde plaats won de Duitse subtopper SCC Berlin van het Zwitserse Chenois Geneve met 3-0 (14-25, 28-30, 24-26). Het resultaat laat SCC Berlin coach Michael Warm koud: 'we kwamen hier niet voor de winst, maar om te oefenen. Ik heb thuis nog twee geblesseerde spelers zitten, en we hadden hier vooral de doelstelling om wat nieuwe dingen te proberen. We hebben de kans gehad om tegen een aantal zeer sterke ploegen te spelen, en dit heeft ons zeker geholpen in de voorbereiding voor de tweede helft van de competitie als wel de Challenge Cup.'


SC Espinho en Aquacare Halen plaatsen zich voor de finale

De finale van de Cogas Classic 2007 zal gaan tussen het Portugese Espinho en het Belgische Aquacare Halen. Het Portugese Espinho had vijf sets nodig om zich te plaatsen voor de finale van de Cogas Classic 2007. Tegen het Belgische Sartorius Asse-Lennik werd het 3-2 (30-28, 20-25, 25-18, 20-25, 12-15), in een twee uur durende wedstrijd. Het duel om de finale plaats was er één van ups en downs voor de Portugezen. Het team kwam in de eerste set op setpoint, maar Lennik wist de 24-21 achterstand toch nog om te buigen in setwinst. Diagonaal-aanvaller Ricardo de Paula had hier een erg groot aandeel in. Toch kon Espinho goed terugkomen in de tweede set, waarin Lennik weinig aan spelen toe kwam. In de derde set draaide het verhaal weer, Lennik hield de hele set een voorsprong. Via 5-1, 11-5 en 20-13 maakte Lennik de set af met 25-18. Om dit te voorkomen probeerden de Portugezen meermalen hun gelijk te halen bij eerste scheidsrechter Phillippe Vereecke, zonder geluk. Om een 3-1 winst voor de Belgen te voorkomen viel Espinho in de vierde set terug in haar vertrouwde ritme. Krachtige aanvallen en snoeiharde services resulteerden in het show-volleybal wat we gewoonlijk van Portugese teams gewend zijn. Veel branie en aanvalskracht zijn dan ook de redenen waarom Espinho momenteel de Portugese competitie aanvoert en ook in Almelo in de finale staat.

Ook in de vijfde set domineerde Portugal. Hoewel Lennik goed mee kon komen hield Espinho de hand op de knip, en stond Lennik niet meer dan 12 punten toe. Hierdoor staat Lennik voor het eerst sinds 2005 niet meer in de finale van de Cogas Classic, maar zal strijden om de derde en vierde plaats tegen het Finse Perungan Rojat Rovaniemi. Assistent-coach Pedro Castro van SC Espinho kijkt vol goede moed uit naar de finale: 'Ik denk dat we zeker een kans hebben om te winnen, het maakt me niet zoveel uit.' Toch ziet hij het feit dat zijn team in de finale van de Cogas Classic staat niet als vervanging van het feit dat zijn team dit jaar niet op het Europese niveau mag aantreden: 'Dat is toch iets heel anders, maar de finale is toch wel erg leuk.'

Aquacare Halen speelde twee erg sterke sets tegen Rovaniemi. 'Ik denk dat we zeker de eerste twee sets een heel hoog niveau hebben laten zien. Die tweede set wonnen we te gemakkelijk, waardoor de concentratie verslapte. Dit liet zich vervolgens zien in de derde set', vertelde coach Franky Reijmen. 'Ik denk dat zelf het meest verbaasd zijn over dit resultaat, wij staan eigenlijk het laagste geklasseerd van alle deelnemers.'Coach Verstappen van Rovaniemi is teleurgesteld. 'Natuurlijk ben je teleurgesteld als je verliest. We hebben het vandaag vooral passend laten liggen.' Toch kijkt hij uit naar morgen: 'Dan is het weer een hele nieuwe wedstrijd, en strijden we nog voor de derde plaats.'

Vijfde en zesde plaats

Het duel om de vijfde en zesde plaats zal gaan tussen Chenois Geneve en SCC Berlin. Geneve, twee jaar geleden nog winnaar van de Cogas Classic speelt dit jaar met een erg jong team. 'Daardoor hadden we het ook erg moeilijk tegen Espinho, maar dat mag geen excuus zijn', aldus Geneve-manager Michel Georgiou. Berlin kwam dichter bij een plaats in de halve finale, in het duel tegen het Finse Rovaniemi verloor het team met 15-13 in de laatste en beslissende set.


Espinho en Rovaniemi via herkansingen naar halve finale

Het Portugeze SC Espinho en het Finse Rovaniemi hebben zich vandaag gekwalificeerd voor de halve finales van de Cogas Classic, door te winnen van respectievelijk Chenois Geneve en SCC Berlin.

SC Espinho liep met duidelijke cijfers over Chenois Geneve heen. De ploeg had maar twee sets nodig om de halve finale te bereiken (16-25, 17-25). Vooral de aanvallende en blokkerende kwaliteiten van Roberto Reis waren belangrijk aan de Portugeze kant. De Zwitsers aan de andere kant van het net speelden de slechtste wedstrijd van het toernooi. 'Gisteren tegen Rovaniemi speelden we een leuke wedstrijd, maar vandaag tegen Espinho liep het niet', vertelde manager Michel Georgiou. 'We hebben dan ook een heel jong en expirimenteel team, maar daar mag geen reden zijn om zo slecht te spelen'.

Het Finse Perungan Pojat Rovaniemi versloeg de Duitse topclub SCC Berlin met 2-1, en plaatste zich daardoor voor de halve finale. De Duitsers hadden veel problemen met de hoogte van sporthal Windmolenbroek: 'Zeker in de tweede set heeft ons dat vijf punten gekost', aldus coach Michael Warm. Maar, Warm is ook teleurgesteld over het spel dat zijn spelers vertoonden: 'We hebben gewoon erg slecht gespeeld, dit was niet nodig.' De Duitsers zullen morgenochtend om 11.00 tegen Chenois Geneve spelen om de vijfde en zesde plaats. Rovaniemi zal vanavond om 19.00 tegen Aquacare Halen strijden om een finale plaats

Klik hier voor meer...


Geslaagd debuut Aquacare Halen

Het eerste optreden van Aquacare Halen tijdens de Cogas Classic 2007 mag er zijn. De ploeg met maar liefst drie Nederlanders in de basis verraste niet alleen het publiek maar ook de tegenstander in deze wedstrijd SC Berlin. Onder het motto "wij hebben in Almelo alleen maar wat te winnen" bestreed de ploeg uit Halen de Duitsers met een ongecompliceerd spelletje.


Felheid en enthousiasme, gekoppeld aan een veel scorende buitenaanval, met name Erik Schuil (11 punten) en Davy Vaes (13 punten), brachten de verrassende eindstand van 1-2 voor Aquacare Halen op het scorebord. Ook serverend weten ze van wanten. Interessant is de rol van het trio Nederlanders dat in deze ploeg acteert. Eric Schuil kennen we natuurlijk vanuit zijn periode bij PZ Dynamo en het Nederlands team maar Hans Goverde (zie: Ballen in het buitenland) en Wout Gielens zijn voor de meeste volleyballiefhebbers toch grote onbekenden. Vreemd eigenlijk want met name Wout Gielens heeft zich in België enorm ontwikkeld, zo zelfs dat hij afgelopen seizoen tot beste blokkeerder in de sterke Ereklasse werd gekozen.

Overigens, in de wedstrijd tegen SSC Berlin bleef Wout blokkerend steken op een magere score van 1. Maar daarom niet getreurd, de winst met 2-1 op SSC Berlin was binnen en dat is veel belangrijker dan een individueel succesje.


België domineert Cogas Classic 2007

Hoewel de Cogas Classic dit jaar geen Nederlandse inbreng heeft, is het Nederlandse taalgebied goed vertegenwoordigd. Beide Belgische deelnemers, Lennik en Halen, wonnen hun poule en zijn daarmee de eerste halve finalisten.

Satorius Asse-Lennik aast al jaren op winst in de Cogas Classic. Ook dit jaar lijkt het team hoge ogen te gooien, de Belgen plaatsten zich moeiteloos voor de halve finale. Hoewel de ploeg van coach Sache Koulberg tegen de Finse ploeg Perungan Pojat Rovaniemi nog een set liet liggen (25-19, 25-23, 17-25), werd het Zwitserse Geneve met dikke cijfers verslagen (25-19, 25-22, 25-19). Vooral beide middenspelers, Poelman en Radovic, droegen bij aan het hoge niveau van Lennik. Na twee jaar de finale verloren te hebben, is Lennik dit jaar gebrand om in de finale te komen, en te winnen. Eerst zal er dan toch gewonnen moeten worden van SC Espinho in de halve finale morgen om 17.00 uur.

Het Belgische Halen debuteert voortreffelijk op de Cogas Classic. Tegen SCC Berlin werd alleen de laatste set verloren (22-25, 18-25, 25-20). Halen moest in deze wedstrijd vooral rekenen op de sterke aanval van Davy Vaes, die vijftien punten scoorde in dit duel. Ook tegen Espinho was Vaes erg belangrijk, hij scoorde 13 directe punten.

SCC Berlin valt tot nu toe tegen. Hoewel de Berlijnse ploeg tweede staat in de Duitse competitie heeft de ploeg moeite met de sterke poule. Toch kon de ploeg van coach Michael Warm van zowel Espinho als Halen een set afsnoepen.

Chenois Geneve, twee jaar geleden nog winnend finalist is dit jaar minder gelukkig. Het duel tegen Rovaniemi was een nek aan nek race, waarin de Finnen uiteindelijk de langste adem hadden, hoewel Geneve nipt verloor: 25-27, 26-24, 24-26.

Het Finse Rovaniemi presteert naar verwachting. De Finnen, die vier jaar opeen landskampioen waren, leunen vooral op de Amerikaan James Webber, die op dit moment topscoorder van het toernooi is. Ook de Nederlandse inbreng van coach Johan Verstappen is erg belangrijk voor het team.


De kop is eraf

Als de kwaliteit van de eerste wedstrijden een indicatie is voor de rest van de Cogas Classic dit jaar dan zit het wel snor. Wat duidelijk is dat de teams elkaar qua sterkte niet veel ontlopen. Dit bleek in de eerste ontmoeting vanmorgen tussen Chênois Genève en Perungan Pojat Rovaniemi.

Rovaniemi bleek, ondanks het vroege tijdstip van 10.30 uur, goed wakker te zijn. In drie sets die steeds op twee punten verschil eindigden, trok Rovaniemi uiteindelijk aan het langste eind. De kwaliteiten van Chênois Genève kennen we natuurlijk van voorgaande jaren. De Zwitsers beschikken over een stugge en stabiele ploeg die lastig te bestrijden is, met als motor de Tsjechische routinier Jaromir Grün. Toch wist Rovaniemi de gelijkopgaande strijd in hun voordeel te beslissen, mede door de aanvallende acties van de Amerikaan James Matthew Webber. Deze linkshandige diagonaalspeler was in deze driesetter goed voor maar liefst 22 punten.


Wereldkampioen Oranje naar Volleyball Classic in Almelo

De Cogas Energie Volleybal Classic - 28, 29 en 30 december in sporthal Windmolenbroek – kleurt dit jaar toch nog Oranje. Het Nederlands damesteam zitvolleybal zal tijdens de Cogas Energie Volleyball Classic tussen de wedstrijden van het hoofdtoernooi door een tweetal interlands spelen. De nationale damesploeg, die vorig jaar wereldkampioen in eigen land werd, neemt het tijdens de Cogas Volleybal Classic op tegen de nummer drie van de wereld, Slovenië. Tijdens het laatste WK versloeg Nederland op het nippertje de Sloveense dames in een bloedstollende halve finale met 3-2. De interlands tussen de twee grootmachten uit het zitvolleybal staan gepland op de tweede en derde speeldag van de Cogas Classic. Zowel Oranje als Slovenië hebben zich reeds geplaatst voor de Paralympics 2008 in Beijing. De in Almelo te spelen interlands passen uitstekend in het voorbereidingsprogramma op de Spelen in de zomer van 2008 in China.

De Oranje zitvolleybalsters voeren al jaren de wereldranglijst aan. Tijdens de Paralympics in Athene in 2004 stond voor het eerst zitvolleybal voor dames op het programma. Hier behaalde het Nederlandse vrouwen team een geweldige zilveren medaille. In de voorgaande jaren waren er ook al grote successen voor de speelsters en hun begeleiding. Zo wonnen ze in 2002 de Euro Cup in Letland en werden ze dat jaar ook nog eens eerste op het WK in Slovenië. Ook tijdens het EK van 2003 in Finland gingen de Nederlandse vrouwen met het goud naar huis. In 2005 veroverden de dames de Europese titel, in 2006 sleepte het team in eigen land de gouden WK plak in de wacht, de derde keer in successie. De Europese titel was ook in 2007 een prooi voor de Nederlandse dames.

Intensivering van trainingsarbeid, internationale competities en professionalisering van de begeleidingsteams hebben ertoe geleid dat de nationale teams van Nederland in de wereldtop verblijven. Duidelijk is dat het zitvolleybal zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een volwaardige sport. Diegenen, die er kennis mee gemaakt hebben, zijn gegrepen door de dynamiek, snelheid en aantrekkelijkheid van deze vorm van volleybal.

Als organisatie zijn we dan ook erg verheugd over de twee te spelen interlands tussen de grootmachten Nederland en Slovenië, een herhaling van de interlands vier jaar terug in Almelo. Ook een herhaling van de halve finale tijdens de WK vorig jaar, toen Nederland op het nippertje (3-2) de Sloveense dames wist te verslaan. Vervolgens werd China door Nederland aan de zegekar gebonden. De Nederlands dames hebben zich, evenals de Sloveense ploeg, reeds geplaatst voor de Paralympics 2008 in Beijing.

Deze interlands worden mogelijk gemaakt door

Almelo


Drie toernooiwinnaars naar de Cogas Classic 2007

De zeventiende editie van de Cogas Energie Volleyball Classic, die gehouden wordt op 28 – 29 en 30 december in Sporthal Windmolenbroek in Almelo, kent weer een sterk en evenwichtig deelnemersveld. Voor het hoofdtoernooi heeft toernooidirecteur Siny Pots zes topploegen uit Europa weten te contracteren, waaronder drie voormalig toernooiwinnaars, het Zwitserse Chênois Genève, het Belgische Sartorius Asse-Lennik en de Duitse topformatie SSC Berlin. Ook één van de favorieten voor de eindzege is echter de landskampioen van Portugal SC ESPINHO, dat met de kampioen van Finland Perugan Pojat Rovaniemi en het Belgische Aquacare Halen het deelnemersveld compleet maakt.

Het sterkst bezette topvolleybalevenement van Nederland zal het dit jaar opvallend genoeg moeten doen zonder de inbreng van Nederlandse clubs, die óf de voorkeur gaven aan een buitenlands toernooi (PZ Dynamo) óf een rustpauze inlasten tussen Kerst en Oud en Nieuw (DOC Stap Orion en Ortec Nesselande). Desondanks kent de Cogas Classic een sterker deelnemersveld dan vorig jaar. In 2006 waren de no 5 en 6 (Hyllte Volley en Landstede Zwolle) duidelijk de minderen, voor 2007 hebben we (op papier) een meer evenwichtig deelnemersveld. Alle teams kunnen winnen en dat is interessant voor de deelnemers en publiek.

De grote publiekstrekker wordt zonder twijfel de kampioen van Portugal SC Espinho. Dit topteam bestaat uit een mix van Portugese en Braziliaanse spelers en heeft in de afgelopen seizoenen in Portugal en Europees attractief en spectaculair volleybal laten zien.

Een andere favoriet voor de eindzege is SSC Berlin, een aantal jaren geleden ook al deelnemer én winnaar van de Volleybal Classic in Almelo. Deze Duitse topformatie beschikt dit seizoen over een uitstekend team en staat momenteel in de top van de Bundesliga.

Vaste deelnemer aan de Cogas Classic is één van de finalisten van vorig jaar, Sartorius Asse-Lennik, momenteel koploper in de Belgische competitie. Dit seizoen met Nederlandse inbreng want de spelverdeler van Oranje, Dirk Jan van Gendt, heeft dit seizoen Ortec Nesselande verruild voor deze Belgische topploeg. Mede dankzij zijn inbreng wist Sartorius Asse-Lennik tot nu toe Europees prima te presteren door o.a. het in de Europacup sterke AZS Olsztyn uit Polen te verslaan.

Nog meer Nederlandse inbreng tijdens de Cogas Classic met de coach van het Finse Perungan Pojat Rovaniemi, Johan Verstappen, die via het Belgische Halen in het hoge noorden (Lapland) is beland. Finland heeft zich de laatste jaren als volleyballand sterk ontwikkeld hetgeen nog eens bleek tijdens het dit jaar gehouden Europees Kampioenschap waar de Finnen op een haar na de finale misten en in de eindrangschikking vierde werden. Perungan Pojat Rovaniemi is reeds enkele jaren achtereen kampioen van Finland en geldt in dit deelnemersveld van de Cogas Volleybal Classic op voorhand als een gevaarlijke outsider.

Met het contracteren van Chênois Genève haalde de organisatie van de Cogas Classic de derde oud toernooiwinnaar in huis. In 2004 wonnen de Zwitsers in Almelo na een bloedstollende finale van het Belgische Lennik. Dit seizoen beschikken de Zwitsers over prima ploeg en staan in de top van de Zwitserse competitie. Chênois Genève is in deze samenstelling zeker een kanshebber voor de eindoverwinning in de Cogas Volleybal Classic 2007.

De ploeg die als laatste aan het deelnemersveld werd toegevoegd is de nummer vier uit de sterke Belgische competitie, Aquacare Halen, waar de Nederlander Eric Schuil een prominente rol vervult. De ploeg uit Halen heeft zich dit seizoen danig versterkt en kruipt heel geleidelijk naar de top in België en ook Europees laat men zien dat ze tot veel in staat zijn. Het Roemeense Steaua Boekarest werd in de eerste ronde overtuigend van het veld gespeeld. Volgende tegenstander voor Aquacare Halen in Europees verband is Ortec Nesselande uit Rotterdam.


Afscheid

Peter Koncnik uit Slovenië, één van de topscheidsrechters uit Europa/wereld, komt al jaren in Almelo om wedstrijden te leiden tijdens de Cogas Energie Volleyball Classic.

Hij heeft de "pensioengerechtigde" leeftijd bereikt voor internationaal scheidsrechter en zal eind december afscheid nemen in de Champion's League in Europa. Zijn grote wens is zijn laatste internationale wedstrijd in Almelo te mogen fluiten. De Europese Bond (CEV) heeft gehoor gegeven aan deze wens en vertegenwoordigers van de CEV zullen derhalve aanwezig zijn tijdens de volleybal classic in Almelo.


Hoe het in 2006 afliep

Zoals gewoonlijk blikken we aan de start van de Cogas Classic terug op de editie van vorig jaar. In een zinderende finale voor een volle sporthal Windmolenbroek was het in 2006 uiteindelijk het Franse Arago de Sete die de finale won. In vijf sets versloegen de Fransen het Belgische Lennik (26-24, 25-17, 24-26,17-25, 13-15).

In de eerste twee sets overtrof Lennik zichzelf en kwam op een comfortable 2-0 voorsprong. De Belgen konden dit niet omzetten in winst, Arago de Sete, profiterend van een sterke basis wist door middel van veel aanvalskracht terug te komen in de wedstrijd. In de beslissende vijfde set waren een aanval van Ragondet en een tweemansblok van de Fransen uiteindelijk doorslaggevend. Het werd 15-13.